Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

”Maailmanvahti” sulkee tiukasti silmänsä

Worldwatchin uusin Maailman tila -raportti, joka on vasta ilmestynyt englanniksi, keskittyy maailman ruoka-asioihin. Mutta järjestölle jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan raportti ei ole objektiivinen kuvaus asioiden tilasta, vaan eräänlainen pamfletti luomuvaihtoehdon puolesta.

Johdantoluvussa esitetään kaikki luomupropagandalle tyypilliset kliseet. Puhutaan lannoitteiden kalleudesta ja riippuvaisuudesta ”petrokemiallisista” tuotteista. Jos ja kun maailmassa ei ole vielä saatu nälkää poistettua, se merkitsee kuulemma sitä, että ”vihreä vallankumous” olisi jotenkin epäonnistunut. Kerrotaan, että nyt ollaan maailman maanviljelyssä jossakin ”tienhaarassa”.

Laajalti kerrotaan erilaisista luomunikseistä. Mm. Malawista kerrotaan, miten siellä on harjoitettu nk. peltometsäviljelyä.

Sanaa ”luomu”, ”organic” sen sijaan visusti vältetään, vaikka siitä onkin kyse. Se on tekstissä ”ympäristöllisesti kestävää” tuotantoa tms.

Lisäksi harhautetaan, mm. kertomalla, miten maailmassa kuulemma tuotetaan ruokaa enemmän kuin koskaan (jolloin ruoan määrä ei olekaan tärkeä asia) tai siitä, miten erittäin suuri osa tuotetusta ruoasta tuhoutuu - ikään kuin sekin merkitsisi, ettei ruokaa oikeastaan tarvitsisi tuottaa tehokkaasti ja enemmän.

Kaikki ”kaverit”, tunnetut luomutahot, on mainittu, ikään kuin asiantuntijoina:

- Olivier de Schutter, YK:n ”luomulähettiläs” (hänen virallinen virkanimikkeensä lienee toinen …)
- Soil Association (Britannian luomuliitto)
- IAASTD-raportti
- GRAIN (käytännössä luomujärjestö sekin)

Mutta ei mainita yhtään luomulle kriittistä näkemystä. Eikä oikeastaan yhtään oikeaa asiantuntijaa. Eikä tietystikään raportteja, jotka ovat tulleet aivan toisiin tuloksiin kuin tuo surullisen kuuluisa IAASTD.

Myöskään ei kerrota, miten kehitys Afrikassa menee nyt aivan toista linjaa. Nyt ovat Afrikan maat päättäneet, että juuri se ”vihreä vallankumous”, joka tähän asti on mennyt Afrikan ohitse, tuodaan nyt maanosaan. Tällä linjalla on Afrikan unioni ja useimmat Afrikan maat. kuten myös ratkaiseva osa avunantajista rikkaissa maissa.

Esimerkkinä kaikille on Malawi - eikä suinkaan luomuniksiensä takia, vaan johdonmukaisen ja onnistuneen tehoviljelyvallankumouksensa, Malawin ihmeen, vuoksi.

Worldwatch, yrityksenne on turha. Se on ohi nyt, luomulinja ei ole voittava vaihtoehto Afrikassakaan, joka tähän asti onkin ollut sen viimeinen ”linnake".
____________________

Tämä analyysi perustuu lehdistötiedotteisiin ja kirjan netissä ilmestyneeseen johdantolukuun. Mutta, kuten tunnettua, koko munaa ei tarvitse syödä, tietääkseen, että se on mätä.

Tällä raportilla ei olisi niin paljon merkitystä, se olisi vain erään vihreän järjestön eräs luomua puolustava pamfletti, elleivät juuri Suomessa nämä Worldwatchin raportit olisi saaneet ansaitsematonta asemaansa, jossa niitä pidetään faktapohjaisina ja ne saattavat olla jopa yliopistojen tutkintovaatimuksissa.

Jos tämä viimeisin raportti tällaiseksi kurssikirjaksi tulee, meidän on vaadittava, että sen ohella tulee opiskelijoiden lukea jokin tasapainottava, tieteellinen teos.

____________________

Keskusteluun asiasta

Heikki Jokipii, 25. 02. 2011.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry